Često postavljena pitanja

Koje su prednosti solarnih elektrana?

Solarne elektrane ne proizvode štetne emisije ugljičnog dioksida te na taj način doprinose u borbi protiv klimatskih promjena. Osim njihove ekološke prihvatljivosti, solarne elektrane generiraju vlastitu električnu energiju i povećavaju Vašu energetsku neovisnost. Dodatna prednost solarnih elektrana je značajno smanjenje računa za električnu energiju. Ovisno o Vašim potrošačkim navikama i veličini solarne elektrane, možete ostvariti uštedu i do 80%.

Kako dobiti financijsku potporu za izgradnju solarne elektrane?

Na internet stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) možete pronaći sve detaljne upute o natječajima i javnim pozivima s ciljem financijske potpore o prelasku na obnovljive izvore energije. Prilikom prijave na javne natječaje potrebno je na vrijeme dostavili svu potrebnu dokumentaciju te redovito pratiti tijek natječaja. Za dodatne informacije možete se obratiti našem pozivnom centru ili putem maila, a naše će Vas stručno osoblje detaljno provesti kroz proces natječaja.

Kolika je cijena solarne elektrane?

Cijena elektrane ovisi o vrsti i snazi postojećeg priključka, vrsti i površini krova ili površine na koju se elektrana montira te o sadašnjoj i planiranoj budućoj potrošnji električne energije. Na temelju Vaših potreba određuje se optimalna snaga elektrane zbog čega svakom klijentu, bilo kućanstvu ili poduzetništvu, pristupamo individualno. Nakon izvida objekta i konzultacije s našim savjetnicima, uvažavajući pri tom Vaše dodatne zahtjeve, u mogućnosti smo Vam ponuditi konačnu cijenu elektrane.

Kako pratiti rad Vaše elektrane?

Svi solarni sustavi koje nudimo imaju mogućnost praćenja rada elektrane. Praćenje se odvija putem mobilne ili računalne aplikacije. U realnom vremenu možete vidjeti količinu proizvedene električne energije te upravljati radom Vaše elektrane, gdje god se nalazili. Kao dodatnu opciju nudimo i hardware za praćenje Vaše ukupne potrošnje, tzv meter. Prednost metera je mogućnost uvida u omjer proizvodnje i potrošnje te mogućnost limitiranja rada elektrane kako bi se postigao najpovoljniji navedeni omjer.

Koliko traje jamstvo na solarnu elektranu?

Budući da koristimo opremu isključivo provjerenih proizvođača, sa sigurnošću na kupaca prenosimo proizvođačko jamstvo panela i invertera u trajanju do 25 godina. Sukladno zakonu o građenju, jamstvo na naše radove traje 2 godine, a prvu godinu kućanstvima poklanjamo i policu osiguranja u slučaju elementarnih nepogoda poput udara tuče, groma ili požara.

Nakon koliko vremena solarna elektrana postaje isplativa?

Uz logičnu pretpostavku da se sa rastom troška električne energije smanjuje period povrata investicije u solarnu elektranu, isplativost solarne elektrane prije svega ovisi o :

  • ukupnoj potrošnji električne energije koja određuje projektiranu snagu elektrane, sa porastom snage elektrane raste i isplativost
  • geografskoj lokaciji npr. u Dalmaciji je insolacija preko 20% veća nego na području kontinentalne Hrvatske
  • sa orijentacijom i nagibom panela, razlika između proizvodnosti sjevera i juga je preko 30%,idealni nagib je cca 30 stupnjeva
  • kvaliteti ugrađene opreme – npr. optimizirani SolarEdge ili mikroinverterski Enphase sustavi imaju do 15% veću učinkovitost od klasičnih string invertera

Nastavno na sve navedeno, elektrana prosječne snage 6,5 KW ima period povrata od 6 do 8 godina,ovisno o prije navedenim faktorima. Naravno ključni faktor je cijena električne energije u narednimgodinama.

Kako će izgledati novi računi za električnu elenergiju?

Na internet stranicama HEP-a, detaljno je objašnjen postupak novog obračuna nakon montiranja solarne elektrane. Važno je razlikovatidva modela, jedan koji se odnosi na kućanstva i drugi koji se odnosi na poduzetništvo. Model obračuna za kućanstva je povoljniji uz uvjetda se na razini kalendarske godine „povuče“ više električne energije iz mreže nego što se „preda“ u mrežu. Ako kućanstvo preda više električne energije u mrežu nego što je potrošilo iz mreže, prelazi u način obračuna za poduzetništvo.

Gdje se sve mogu montirati solarne elektrane?

Nudimo mogućnost montiranja elektrane na različite tipove površina poput krovova, parkinga i zemljanih površina. Razvili smopotkontrukcije za sve vrste potkrovlja i krovišta. Instaliramo elektrane na ravne i kose krovove te one pokrivene limom, crijepom ilidrugim pokrivnim elementima.