Kontaktirajte nas već danas!

Veselimo se vašem kontaktu i prilici da vam pružimo sve informacije koje vam trebaju.

Često postavljena pitanja

Solarne elektrane

Solarne elektrane ne proizvode štetne emisije ugljičnog dioksida te na taj način doprinose u borbi protiv klimatskih promjena. Osim njihove ekološke prihvatljivosti, solarne elektrane generiraju vlastitu električnu energiju i povećavaju Vašu energetsku neovisnost. Dodatna prednost solarnih elektrana je značajno smanjenje računa za električnu energiju. Ovisno o Vašim potrošačkim navikama i veličini solarne elektrane, možete ostvariti uštedu i do 80%.

Na internet stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) možete pronaći sve detaljne upute o natječajima i javnim pozivima s ciljem financijske potpore o prelasku na obnovljive izvore energije. Prilikom prijave na javne natječaje potrebno je na vrijeme dostavili svu potrebnu dokumentaciju te redovito pratiti tijek natječaja. Za dodatne informacije možete se obratiti našem pozivnom centru ili putem maila, a naše će Vas stručno osoblje detaljno provesti kroz proces natječaja.

Cijena elektrane ovisi o vrsti i snazi postojećeg priključka, vrsti i površini krova ili površine na koju se elektrana montira te o sadašnjoj i planiranoj budućoj potrošnji električne energije. Na temelju Vaših potreba određuje se optimalna snaga elektrane zbog čega svakom klijentu, bilo kućanstvu ili poduzetništvu, pristupamo individualno. Nakon izvida objekta i konzultacije s našim savjetnicima, uvažavajući pri tom Vaše dodatne zahtjeve, u mogućnosti smo Vam ponuditi konačnu cijenu elektrane.

Svi solarni sustavi koje nudimo imaju mogućnost praćenja rada elektrane. Praćenje se odvija putem mobilne ili računalne aplikacije. U realnom vremenu možete vidjeti količinu proizvedene električne energije te upravljati radom Vaše elektrane, gdje god se nalazili. Kao dodatnu opciju nudimo i hardware za praćenje Vaše ukupne potrošnje, tzv meter. Prednost metera je mogućnost uvida u omjer proizvodnje i potrošnje te mogućnost limitiranja rada elektrane kako bi se postigao najpovoljniji navedeni omjer.

Budući da koristimo opremu isključivo provjerenih proizvođača, sa sigurnošću na kupaca prenosimo proizvođačko jamstvo panela i invertera u trajanju do 25 godina. Sukladno zakonu o građenju, jamstvo na naše radove traje 2 godine, a prvu godinu kućanstvima poklanjamo i policu osiguranja u slučaju elementarnih nepogoda poput udara tuče, groma ili požara.

Uz logičnu pretpostavku da se sa rastom troška električne energije smanjuje period povrata investicije u solarnu elektranu, isplativost solarne elektrane prije svega ovisi o :

  • ukupnoj potrošnji električne energije koja određuje projektiranu snagu elektrane, sa porastom snage elektrane raste i isplativost
  • geografskoj lokaciji npr. u Dalmaciji je insolacija preko 20% veća nego na području kontinentalne Hrvatske
  • sa orijentacijom i nagibom panela, razlika između proizvodnosti sjevera i juga je preko 30%,idealni nagib je cca 30 stupnjeva
  • kvaliteti ugrađene opreme – npr. optimizirani SolarEdge ili mikroinverterski Enphase sustavi imaju do 15% veću učinkovitost od klasičnih string invertera

Nastavno na sve navedeno, elektrana prosječne snage 6,5 KW ima period povrata od 6 do 8 godina,ovisno o prije navedenim faktorima. Naravno ključni faktor je cijena električne energije u narednimgodinama.

Na internet stranicama HEP-a, detaljno je objašnjen postupak novog obračuna nakon montiranja solarne elektrane. Važno je razlikovatidva modela, jedan koji se odnosi na kućanstva i drugi koji se odnosi na poduzetništvo. Model obračuna za kućanstva je povoljniji uz uvjetda se na razini kalendarske godine „povuče“ više električne energije iz mreže nego što se „preda“ u mrežu. Ako kućanstvo preda više električne energije u mrežu nego što je potrošilo iz mreže, prelazi u način obračuna za poduzetništvo.

Nudimo mogućnost montiranja elektrane na različite tipove površina poput krovova, parkinga i zemljanih površina. Razvili smopotkontrukcije za sve vrste potkrovlja i krovišta. Instaliramo elektrane na ravne i kose krovove te one pokrivene limom, crijepom ilidrugim pokrivnim elementima.

Mnogo je rješenja dostupnih na tržištu i mnogo sirovina koje se mogu naći, ali filozofija proizvodnje solarnih panela je ista za sve. Fotonaponski panel sastoji od niza fotonaponskih ćelija zaštićenih staklom s prednje strane i plastičnim materijalom sa stražnje strane, što je sve zajedno obujmljeno aluminijskim okvirom. Cijeli modul je vakuumski inkapsuliran u polimeru što je moguće prozirnije. Usredotočimo se sada detaljnije na pojedinačne komponente:

1. Fotonaponska solarna ćelija

Solarne ćelije napravljene su od poluvodiča (u 95% slučajeva je to amorfni silicij) i glavna su komponenta fotonaponskog modula. Kada je poluvodič izložen svjetlosti, on apsorbira energiju svjetlosti i prenosi je na negativno nabijene čestice u materijalu koje se nazivaju elektroni. Ova dodatna energija omogućuje elektronima protok kroz materijal kao električna struja. Ta se struja izvlači kroz vodljive metalne kontakte – linije poput rešetke na solarnim ćelijama – i zatim se može koristiti za napajanje vašeg doma i ostatka električne mreže.

Kristalne ćelije mogu biti monokristalne ili polikristalne, u skladu s njihovim proizvodnim procesom. To međutim ne utječe na proizvodni proces PV modula. Glavne tehničke karakteristike su: veličina, boja, broj sabirnica i iznad svega učinkovitost pretvorbe. Potonji je glavni parametar koji utječe na izlaznu snagu ploče. Danas najzastupljenije ćelije su monokristalne s učinkovitošću od oko 21 – 22%, koje potječu od 400 425Wp fotonaponskog modula površine nešto manje od 2m2, i težine cca 21Kg.. Ćelije su međusobno povezane tankom bakrenom trakom obloženom kositrenom slitinom, koja se naziva vrpca.

Današnji standard je Half-cut tehnologija solarnih panela gdje su ćelije manje i ima ih veći broj, što povećava proizvodnju energije solarnih panela. Veći broj ćelija omogućuje da se panel podijeli na pola, tako da vrh panela radi neovisno o dnu time se stvara više energije čak i ako je donji dio panela zasjenjen i obrnuto.

2. Prednje staklo

Prednje staklo je najteži dio fotonaponskog modula i ima funkciju zaštite i osiguravanja robusnosti cijelog fotonaponskog modula, održavajući visoku transparentnost. Debljina ovog sloja obično je 3,2 mm, ali može varirati od 2 mm do 4 mm, ovisno o vrsti odabranog stakla. Važno je obratiti pozornost na karakteristike kao što su kvaliteta stvrdnjavanja, spektralna propusnost i propusnost svjetla. Za fotonaponske sustave proučavana su neka posebna stakla s posebnim uzorkom na površini koji osigurava veći stupanj hvatanja svjetlosti. Pažljivim odabirom stakla, provjerom ovih značajki ili dodavanjem antirefleksnih slojeva, može se postići ukupno poboljšanje učinkovitosti modula.

3. Sloj na poleđini

Sloj na poleđini (eng. backsheet) izrađen je od plastičnog materijala koji ima funkciju električne izolacije i zaštite fotonaponskih ćelija od vremena i vlage. Ovaj određeni list obično je bijele boje i prodaje se u rolama ili listovima. Postoje određene izvedbe koje se mogu razlikovati u debljini, boji i prisutnosti određenih materijala za veću zaštitu ili veću mehaničku čvrstoću.

4. Okvir

Jedan od posljednjih dijelova koji se sastavljaju je okvir. Obično je izrađen od aluminija i ima funkciju osigurati robusnost te praktično i sigurno spajanje na fotonaponski modul. Zajedno s okvirom, također se sloj brtvila nanosi oko stijenki panela kao barijera protiv vlage. U tu svrhu najčešće se koristi silicij, iako se ponekad koristi posebna brtvena traka.Za posebne primjene dostupni su i moduli bez okvira ili posebna plastična rješenja. Ova rješenja obično uključuju korištenje nosača zalijepljenih sa stražnje strane i modula s tehnologijom staklo-staklo.

5. Razvodna kutija

Razvodna kutija ima funkciju izvođenja električnih priključaka van PV modula. Sadrži zaštitne diode koje reagiraju na sjenu i kabele za spajanje panela na terenu. Kod razvodne kutije bitna je kvaliteta plastike, kvaliteta brtvljenja, vrste spoja i kvaliteta diode.

Svi solarni energetski sustavi rade na istim osnovnim principima. Solarni paneli prvo pretvaraju solarnu energiju ili sunčevu svjetlost u istosmjernu struju koristeći ono što je poznato kao fotonaponski (PV) efekt. Istosmjerna struja se zatim može pohraniti u bateriju ili pretvoriti pomoću solarnog pretvarača u izmjeničnu struju koja se može koristiti za pokretanje kućanskih aparata. Ovisno o vrsti sustava, višak solarne energije može se eksportirati u mrežu ili pohraniti u niz različitih baterijskih sustava za pohranu.

Tri glavne vrste solarnih energetskih sustava

  • On-grid – poznat i kao solarni sustav s mrežom ili grid-feed
  • Off- grid – poznat i kao otočni sustav
  • Hibridni – mrežni solarni sustav s baterijskim spremnikom

Komponente solarnog sustava

Paneli

Većina modernih solarnih panela sastoji se od mnogih fotonaponskih ćelija na bazi silicija (PV ćelija) koje generiraju istosmjernu struju (DC) iz sunčeve svjetlosti. PV ćelije su međusobno povezane unutar solarnog panela i spojene na susjedne panele pomoću kabela. Napomena: Sunčeva svjetlost ili zračenje, a ne toplina, proizvodi električnu energiju u fotonaponskim ćelijama. Solarni paneli, također poznati kao solarni moduli, općenito su povezani zajedno kako bi stvorili ono što je poznato kao solarni string. Količina proizvedene solarne energije ovisi onekoliko čimbenika uključujući orijentaciju i kut nagiba solarnih panela, učinkovitost solarnog panela, plus sve gubitke zbog zasjenjenja, prljavštine, pa čak i temperature okoline. Postoji mnogo različitih proizvođača solarnih panela na tržištu, stoga vrijedi znati koji su najbolji solarni paneli i zašto. Solarni paneli mogu generirati energiju tijekom oblačnog i oblačnog vremena, no količina energije ovisi o “debljini” i visini oblaka, što određuje koliko svjetlosti može proći. Količina svjetlosne energije poznata je kao sunčevo zračenje i obično se izračunava u prosjeku tijekom cijelog dana koristeći izraz Peak Sun Hours (PSH). PSH ili prosječni dnevni sunčani sati koji uglavnom ovise o lokaciji i dobu godine.

Inverter

Solarni paneli generiraju istosmjernu struju koja se mora pretvoriti u električnu energiju izmjenične struje (AC) za korištenje u našim domovima i tvrtkama. Ovo je primarna uloga solarnog pretvarača. U “string” inverterskom sustavu, solarni paneli povezani su zajedno u seriju, aistosmjerna struja dovodi se do pretvarača koji pretvara istosmjernu struju u izmjeničnu struju. U sustavu mikro invertera, svaka ploča ima svoj mikro inverter pričvršćen na stražnju stranu ploče. Ploča i dalje proizvodi istosmjernu struju, ali se na krovu pretvara u izmjeničnu struju i dovodi ravno do električne razvodne ploče. Postoje i napredniji sustavi pretvarača nizova koji koriste optimizatore snage pričvršćene na stražnju stranu svake solarne ploče. Optimizatori snage mogu nadzirati i kontrolirati svaki panel pojedinačno i osigurati da svaki panel radi maksimalno učinkovito u svim uvjetima. Uz sustave sa string inverterima postoje mikroinverterski sustavi, gdje ne postoji centralni invererter, već se ispod panela nalazi mikroinverter koji vrši i pretvorbu iz DC u AC i optimizaciju (pretvarač i optimizator u jednom uređaju). Obično na jedan panel dolazi jedan mikroinverter, ali može biti više panela na jednom mikroinverteru. Prvi mikroinverter patentirala je američka tvrtka Enphase prije 15 godina, te je i danas lider u ovom segmentu.

Baterije

Baterije koje se koriste za skladištenje solarne energije dostupne su u dvije glavne vrste, olovno- kisele (AGM & Gel) i litij-ionske. Dostupno je nekoliko drugih tipova kao što su redoks protočne baterije i natrij-ionske baterije, ali mi ćemo se usredotočiti na dvije najčešće. Većina modernih sustava za pohranu energije koristi punjive litij-ionske baterije i dostupni su u mnogim oblicima i veličinama koji se mogu konfigurirati na nekoliko načina. Kapacitet baterije općenito se mjeri ili u amper satima (Ah) za olovno-kiselinske baterije ili u kilovat satima (kWh) za litij-ionske. Međutim, nije sav kapacitet dostupan za korištenje. Litij- ionske baterije obično mogu isporučiti do 90% svog raspoloživog kapaciteta po danu, dok olovne baterije općenito isporučuju samo 30% do 40% svog ukupnog kapaciteta po danu kako bi se produžio vijek trajanja baterije. Olovne baterije mogu se u potpunosti isprazniti, ali to treba učiniti samo u hitnim situacijama. Izvanmrežni solarni sustavi zahtijevaju specijalizirane izvanmrežne pretvarače i baterijske sustave dovoljno velike da pohrane energiju 2 ili više dana. Hibridni sustavi povezani s mrežom koriste jeftinije hibridne (baterijske) pretvarače i zahtijevaju samo dovoljno veliku bateriju za opskrbu energijom 5 do 10 sati (preko noći), ovisno o primjeni. U uobičajenom mrežnom solarnom sustavu, izmjenična struja iz solarnog pretvarača šalje se u instalaciju korisnika i napaja različite potrošače. Ovo je poznato kao Net metering, gdje se sav višak električne energije proizveden solarnim sustavom šalje u električnu mrežu kroz mjerač energije ili se pohranjuje u sustav za pohranu baterija ako imate hibridni sustav. Međutim, neke zemlje koriste “bruto mjerenje” gdje se sva solarna energija izvozi u električnu mrežu. Hibridni sustavi mogu izvoziti višak električne energije i pohraniti višak energije u bateriju. Neki hibridni pretvarači također se mogu spojiti na namjensku pričuvnu sklopnu ploču koja omogućuje napajanje nekih “bitnih krugova” ili kritičnih opterećenja tijekom nestanka mreže ili nestanka struje. Mrežni solarni sustavi daleko su najčešći i najčešće ih koriste domovi i tvrtke. Ovi sustavi ne trebaju baterije i koriste solarne pretvarače ili mikroinvertere te su spojeni na javnu električnu mrežu. Svaki višak solarne energije koji proizvedete izvozi se u električnu mrežu i obično vam se plaća feed-in tarifa (FiT) ili naknada za energiju koju izvozite u mrežu. Za razliku od hibridnih sustava, solarni sustavi na mreži ne mogu funkcionirati niti proizvoditi električnu energiju tijekom nestanka struje zbog sigurnosnih razloga. Budući da do nestanka struje obično dolazi kada je električna mreža oštećena; ako bi solarni pretvarač još uvijek opskrbljivao električnom energijom oštećenu mrežu, to bi ugrozilo sigurnost ljudi koji popravljaju kvar/ove na mreži. Većina hibridnih solarnih sustava s baterijskim skladištenjemmože se automatski izolirati od mreže (poznato kao islanding) i nastaviti opskrbljivati nešto energije tijekom nestanka struje.

Učinkovitost solarnog panela mjera je količine sunčeve svjetlosti (zračenja) koja pada na površinu solarne ploče i pretvara se u električnu energiju. Zbog velikog napretka u fotonaponskoj tehnologiji posljednjih godina, prosječna učinkovitost pretvorbe panela porasla je s 15% na više od 22%. Ovaj veliki skok u učinkovitosti rezultirao je povećanjem snage ploče standardne veličine s 250 W na preko 435 W.

Kao što je objašnjeno u nastavku, učinkovitost solarnih panela određuju dva glavna čimbenika; učinkovitost fotonaponske (PV) ćelije, na temelju dizajna ćelije i vrste silicija, i ukupne učinkovitosti ploče, na temelju rasporeda ćelije, konfiguracije i veličine ploče. Povećanje veličine panela također može povećati učinkovitost zbog stvaranja veće površine za hvatanje sunčeve svjetlosti, pri čemu najjači solarni paneli sada postižu snagu do 700 W.

‍Učinkovitost ćelije određena je strukturom ćelije i vrstom korištenog supstrata, koji je općenito silicij P-tipa ili N-tipa. Učinkovitost ćelije izračunava se pomoću onoga što je poznato kao faktor punjenja (FF), što je maksimalna učinkovitost pretvorbe fotonaponske ćelije pri optimalnom radnom naponu i struji. Imajte na umu da se učinkovitost ćelije ne smije brkati s učinkovitošću panela. Učinkovitost ploče uvijek je niža zbog unutarnjih razmaka ćelija i strukture okvira uključene u područje ploče.

Dizajn ćelije igra značajnu ulogu u učinkovitosti ploče. Ključne značajke uključuju tip silicija, konfiguraciju sabirnice, spoj i vrstu pasivizacije (PERC). Paneli izgrađeni korištenjem skupih IBC ćelija trenutno su najučinkovitiji (21-23%) zbog silicijskog supstrata N-tipa visoke čistoće i bez gubitaka od zasjenjenja sabirnica. Međutim, ploče razvijene pomoću najnovijeg N-Type TOPcona i naprednih heterospojnih (HJT) ćelija postigle su razine učinkovitosti znatno iznad 22%. Tandem perovskite ćelije ultra visoke učinkovitosti još su u razvoju, ali se očekuje da će postati komercijalno održive unutar sljedeće dvije godine.

‍Učinkovitost solarnog panela mjeri se pod standardnim ispitnim uvjetima (STC) na temelju temperature ćelije od 25°C, sunčevog zračenja od 1000 W/m2 i zračne mase od 1,5. Učinkovitost (%) panela se efektivno izračunava dijeljenjem maksimalne nazivne snage, ili Pmax (W) pri STC, ukupnom površinom ploče izmjerenom u kvadratnim metrima.

Na ukupnu učinkovitost panela mogu utjecati mnogi čimbenici, uključujući; temperatura, razinazračenja, vrsta ćelija i međusobna povezanost ćelija. Iznenađujuće, čak i boja zaštitne pozadine može utjecati na učinkovitost. Crni stražnji list mogao bi izgledati estetski ugodnije, ali apsorbira više topline što rezultira višom temperaturom ćelije, što povećava otpor, a to malo smanjuje ukupnu učinkovitost pretvorbe.

U ekološkom smislu, povećana učinkovitost općenito znači da će solarni panel vratiti utjelovljenuenergiju (energija korištena za vađenje sirovina i proizvodnju solarnog panela) u kraćem vremenu. Na temelju detaljne analize životnog ciklusa, većina solarnih panela na bazi silicija već otplaćuje utjelovljenu energiju unutar dvije godine, ovisno o lokaciji. Međutim, kako se učinkovitost panela povećala preko 20%, vrijeme povrata investicije smanjeno je na manje od 1,5 godine na mnogim lokacijama. Povećana učinkovitost također znači da će solarni sustav generirati više električne energije tijekom prosječnog životnog vijeka solarnog panela od 20+ godina i da će prije otplaćivati početne troškove, što znači da će se povrat ulaganja (ROI) dodatno poboljšati.

Učinkovitost solarnih panela općenito ukazuje na izvedbu, posebno jer većina visokoučinkovitih panela koristi silicijske ćelije N-tipa višeg stupnja s poboljšanim temperaturnim koeficijentom i manjom degradacijom snage tijekom vremena. Učinkovitije ploče koje koriste N-tip ćelija imaju koristi od niže stope svjetlosno inducirane degradacije ili LID-a, koja iznosi samo 0,25% gubitka energije godišnje. Kada se izračuna na životni vijek ploče od 25 do 30 godina, za mnoge od ovih visokoučinkovitih ploča zajamčeno je da će i dalje generirati 90% ili više izvornog nazivnog kapaciteta, ovisno o detaljima jamstva proizvođača. Zbog sastava veće čistoće, ćelije N-tipa nude veće performanse jer imaju veću toleranciju na nečistoće i manje nedostataka, povećavajući ukupnu učinkovitost.

Učinkovitost čini veliku razliku u količini potrebne krovne površine. Paneli veće učinkovitosti proizvode više energije po kvadratnom metru i stoga zahtijevaju manje ukupne površine. Ovo je savršeno za krovove s ograničenim prostorom i također može omogućiti postavljanje sustava većeg kapaciteta na bilo koji krov. Na primjer, 12 x veće učinkovitosti solarnih panela od 400 W, s učinkovitošću pretvorbe od 21,8%, osigurat će oko 1200 W (1,2 kW) više ukupnog solarnog kapaciteta od istog broja panela slične veličine od 300 W s nižom učinkovitošću od 17,5%.

12 x 300W panela pri 17,5% učinkovitosti = 3600 W

12 x 400 W panela pri 21,8% učinkovitosti = 4800 W

Dizalice topline

Dizalice topline su vrhunski sustavi za grijanje i hlađenje koji omogućuju izuzetnu energetsku učinkovitost, smanjujući troškove i čineći vaš dom ekološki prihvatljivijim. Ova tehnologija predstavlja idealno rješenje za modernizaciju vašeg doma.
Toplinske pumpe pružaju nekoliko prednosti u odnosu na druge sustave grijanja, uključujući visoku energetsku učinkovitost, budući da mogu proizvesti više toplinske energije nego što potroše električne energije, što je određenom sezonskim koeficijentom efikasnosti (SCOP). Pružaju mogućnosti grijanja i hlađenja, čineći ih svestranim rješenjima za udobnost tijekom cijele godine. Dodatno, toplinske pumpe proizvode manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s tradicionalnim sustavima grijanja na fosilna goriva, doprinoseći ekološkoj održivosti.
Instalacija dizalice topline zahtijeva minimalne građevinske radove, posebice ako vaš dom već ima dobro razrađen sustav grijanja. Ovisno o starosti i stanju postojećeg sustava, adaptacija je vrlo jednostavna. Instalacija uključuje izradu postolja na koje će se montirati vanjska jedinica, priključivanje unutarnje jedinice na postojeći sustav u kotlovnici, te spajanje vanjske jedinice sa unutarnjom jedinicom najkraćim mogućim putem. Naš tim majstora osigurat će brzu i efikasnu instalaciju, minimizirajući bilo kakve neugodnosti za Vas i Vašu obitelj.
Na internet stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) možete pronaći sve detaljne upute o natječajima i javnim pozivima s ciljem financijske potpore o prelasku na obnovljive izvore energije. Prilikom prijave na javne natječaje potrebno je na vrijeme dostavili svu potrebnu dokumentaciju te redovito pratiti tijek natječaja. Naš tim stručnjaka može odraditi sve potrebne pripreme za Vas i tako Vam maksimalno smanjiti brige oko prijave na natječaj.
Da, naše visokotemperaturne dizalice topline savršeno se mogu spojiti na vaš postojeći sustav grijanja, uključujući radijatore, bez potrebe za skupim preinakama ili zamjenama.
Unutarnja jedinica zauzima prostor sličan manjem hladnjaku, dok vanjska jedinica zahtijeva prostor malo veći od klasične vanjske jedinice klima uređaja. Za domove s ograničenim prostorom, nudimo i monoblok izvedbe koje ne zahtijevaju unutarnju jedinicu
Naše dizalice topline zadovoljavaju sve standarde Europske Unije i uvjete Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prosječan SCOP od 4,48 za podno grijanje i 3,43 za radijatorsko grijanje čini naše dizalice topline jednima od vodećih na tržištu.
Naše dizalice topline koriste radni medij R410A s GWP od 2088. Taj globalni potencijal zagrijavanja ispunjava sve standarde Europske Unije i tehničke uvjete Fonda za zaštitu okoliša te ne zagađuje prirodu kao neki drugi sustavi grijanja na tržištu.
Naše dizalice obuhvaćene su jamstvom do 5 godina. Jamstvo proizvođača pokriva dizalice topline u razdoblju od 24 mjeseca od datuma prvoga pokretanja, te se ono potom može produžiti još 3 godine uz redoviti godišnji nadzor od strane naših ovlaštenih servisera.
Iako je početna investicija za dizalice topline viša u usporedbi s tradicionalnim sustavima grijanja, važno je naglasiti da su operativni troškovi dizalica topline među najnižima na tržištu. Zahvaljujući izvanrednoj energetskoj učinkovitosti, dizalice topline omogućavaju značajne uštede na računima za električnu energiju tijekom vremena. Period povrata značajno ovisno o navikama korisnika, postojećem sustavu, i prisutnosti solarne elektrane.. Osim toga, s obzirom na prosječni vijek trajanja koji uz redovito održavanje doseže 20 godina, i niske troškove održavanja, dizalice topline predstavljaju ekonomično rješenje za Vaš dom dugoročno.
Zadržavanje Vašeg postojećeg sustava grijanja je svakako moguće i preporučljivo, pogotovo ako se radi o relativno novom sustavu ili sustavu koji je u dobrom stanju. Zadržavanjem Vašeg postojećeg sustava grijanja smanjujete i svoj inicijalni trošak ugradnje nove dizalice topline.
Optimalna snaga dizalice topline ovisi o mnogim faktorima. Naš tim stručnjaka u obzir uzima kvadraturu grijanog prostora, Vašu mjesečnu potrošnju sanitarne tople vode, kvalitetu postojeće izolacije Vašeg prostora i stolariju, broj ukućana te preferirani sustav grijanja (podno grijanje ili radijatori). Snaga dizalice topline prilagođava se Vašem prostoru i potrebama, a naši inženjeri pažljivim izračunima osiguravaju najefikasnije rješenje za Vašu savršenu klimu.
Naše dizalice topline razvijene su za rad u skandinavskim uvjetima te su posebno dizajnirane da održavaju visoku učinkovitost i performanse na izuzetno niskim temperaturama. Kod najhladnijih dana, naše dizalice topline svojim dodatnim električnim grijačima osiguravaju kontinuiranu toplinu i udobnost u Vašem domu, bez obzira na vanjske temperature.
Naše dizalice topline rade izrazito tiho čak i u najhladnijim vremenima. Maksimalna buka od 58 dB upola je manja od buke prosječnog usisavača, čime osiguravamo da Vaš prostor ostane mirna i ugodna oaza, čak i kada dizalica radi punim kapacitetom.
Iako je sam princip rada isti, dizalice topline su efikasnije za grijanje prostora u odnosu na klime iz nekoliko razloga. Prvo, dizalice topline koriste princip prijenosa topline iz okoline u unutrašnjost prostora, što je energetski efikasniji proces od stvaranja topline putem električnog grijača, koji se često koristi u klimama za grijanje. Također, dizalice topline koriste manje električne energije za istu količinu proizvedene topline u usporedbi s klimama, što rezultira nižim troškovima grijanja. Nadalje, dizalice topline imaju mogućnost reverzibilnog rada, što znači da mogu koristiti isti sustav za grijanje i hlađenje prostora, pružajući veću fleksibilnost i ekonomičnost u korištenju energije. Klima uređaji su specijalizirani za brzo hlađenje i nisu pogodne za grijanje prostora.