Kontaktirajte nas danas!

Radujemo se vašem kontaktu i prilici da vam pružimo sve potrebne informacije. 

Zašto je važno biti oprezan kod ugradnje solarne elektrane?

Sve smo više informirani o utjecaju solarne energije na naše živote, na naše račune za električnu energiju te na samu prirodu oko nas. Iako je solarna elektrana gotovo uvijek dobra opcija, na neke stvari ipak valja pripaziti.


Naš sugovornik Damir Staroveški iz Starog Grada na otoku Hvaru podijelio je s nama svoja iskustva kod odabira solarne elektrane.

“Kod nas u Dalmaciji ima dosta bitnih stvari na koje treba paziti kod odabira elektrane”, započinje gospodin Damir. “Važno je za početak pronaći projektante koji će pregledati vaš krov uzduž i poprijeko te vam dati ispravnu ponudu. Često se dogodi da vam ‘uvale‘ opremu koja neće dobro raditi. Naši krovovi su specifični, okruženi smo borovima i čempresima i ako padne sjena na jedan od panela, cijela elektrana može zapravo prestati proizvoditi energiju. To onda nikako nema smisla jer se vrijeme povrata na investiciju produljuje.”

Osim samog drveća, same konstrukcije krovova su često neravne te se katkad ne može povezati dovoljan broj panela u jedan serijski niz. U tom slučaju vaša elektrana ne proizvodi dovoljan broj kWh i na kraju ispada preskupa.

“Svatko vam može staviti raznu opremu na krov te je odabir samih panela jako važan. No ono što je možda i važnije je odabir invertera. Ja sam se odlučio za SolarEdge jer imam dimnjak na sredini krova koji mi u razna doba dana radi sjenu na panele. Da sam se odlučio za klasični sustav, ne bih mogao ni postaviti elektranu.”

Inverteri ili, na hrvatskom, izmjenjivači važan su dio solarne elektrane koji pretvaraju solarnu energiju u struju te bez njih nije moguće koristiti panele. SolarEdge sustav je specifičan jer ispod svakog panela ima optimizator koji pruža maksimalnu iskoristivost svakog pojedinog panela te je najbolja opcija kod izazovnih krovova ili onih koje okružuju sjene.

“SolarEdge invertere postavila mi je tvrtka Energycom. Oni su jedini s kojima sam kontaktirao (a planirao sam i skupljao ponude preko godinu dana) koji su uopće zatražili sliku mog objekta. Jedini su koji su uočili dimnjak koji će mi stvarati sjenu na panele i dali sve informacije. Drago mi je da sam se odlučio za njih jer sada proizvodim i višak električne energije od onog što mi je potrebno.”

Zašto se odlučio za partnerstvo sa SolarEdge izmjenjivačima, upitali smo direktora tvrtke Energycom Nenada Šarančića.

“Hrvatska je specifična po svojoj gradnji, a dalmatinska dvorišta puna su prekrasnog zelenila koje trebamo njegovati. Potrebno je moći izgraditi elektranu u skladu s prirodom krova i njegovih izazova. Sa SolarEdgeom možemo postaviti panele na neograničen broj ploha koje gledaju u različitim smjerovima, što posebno pogoduje manjim krovovima ili mnogim sjenama. S nekim drugim inverterom to možda uopće ne bi bilo moguće. Na ovaj način možemo isporučiti solarne elektrane svakom kućanstvu u Hrvatskoj.”

Specifičan krov ima i Josip Jurčević, koji je zatražio SolarEdge nakon što se dobro informirao, kako kaže, preko 14 mjeseci, o svim opcijama koje će mu dati najbolje mogućnosti.

“Nisam htio na svoj krov staviti bilo što. Investicija je visoka i važno je što više smanjiti vrijeme povrata. Tvrtka Energycom i SolarEdge postavili su najkvalitetniju opremu, a ponuda je bila potpuno konkurentna nekim drugim tvrtkama koje mi nisu mogle pružiti ono što mi je zapravo bilo potrebno. Reći će vam svašta, ali moj je savjet da se dobro informirate. Najskuplje ne znači odmah i najbolje”, zaključuje Josip.




Tvrtka Energycom u potpunosti je u hrvatskom vlasništvu te je od 2015. postavila više od 25 000 solarnih panela i tako jamči izvrsnost i kvalitetu. Rade samo s najboljom opremom na tržištu po konkurentnim cijenama, a do 9. 10. vam nude i 5% popusta na elektrane. Informirajte se o svojim uštedama na njihovom kalkulatoru.

Vijest možete pronaći na https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zasto-je-vazno-biti-oprezan-kod-ugradnje-solarne-elektrane-1322459https://www.jutarnji.hr/promo/kako-prebroditi-energetsku-krizu-15371054?utm_source=upscore_boxhttps://www.jutarnji.hr/native/ugostiteljski-obrt-iz-demerja-u-jeku-krize-ustedio-80-posto-na-struji-zahvaljujuci-vrijednoj-investiciji-15352811